Smart Lean S.C.   Bogdanowo 13f/1,   64-600 Oborniki +48 61 250 56 78 kontakt@smartlean.pl

Praktyczne rozwiązania – Kanban

Praktyczne rozwiązania – Kanban

powrót do listy wpisów

Kanban – to system zarządzania zamówieniami.

Pozwala nam określić wielkość zamówienia w każdym z procesów.

Kanban – to nic innego jak karta do kontrolowania zamówienia.

Każda z kart służy do identyfikacji danej rzeczy wskazując jej pochodzenie. Informuje nas także o momencie dokonania zamówienia.

Zawiera informacje, które wykorzystujemy podczas zarządzania zapasami.

Daje nam odpowiedzi na następujące pytania: Jakiej rzeczy dotyczy karta? Gdzie dokonywać zamówienia? W jakiej ilości ? Jaki jest czas dostawy?

 

Można także zawrzeć dodatkowe informacje, np. gdzie znajduje się dana rzecz w pomieszczeniu.

Opisy 2S nowy

Jak ją zastosować?

*Czasy oraz wartości na kartach KANBAN należy dopasować zgodnie z indywidualną specyfiką procesu.

Nasze zastosowanie kart KANBAN w obszarze administracyjnym:

kanban55

Krok 1.

Gdy zostały określone stany minimum i maksimum, umieść kartę w odpowiednim miejscu (kartę kanban umieszczamy przed stanem minimum).

Krok 2.

Uwaga! Zbliżasz się do stanu minimum zamówienia. Zamówienie nie jest jeszcze realizowane.

Krok 3.

W momencie, gdy zużyjesz ostatnią rzecz, która znajduje się przed kartą Kanban, wyciągnij kartę z określonego miejsca.

Krok 4.

Umieść kartę KANBAN na tablicy – w przeznaczonym na to miejscu.

Umieszczenie karty KANBAN w kieszeni, informuje nas, że należy zrealizować zamówienie.

Karty KANBAN pobierane są na początku tygodnia w celu dokonania zamówienia.

 

W momencie dostarczenia zamówienia karty KANBAN, wkładamy zgodnie z określonymi stanami min.

 

Główną korzyścią płynącą z implementacji to czas.

Dlaczego? Wszystkie zamówienia realizowane są w odpowiednim czasie z zachowaniem odpowiedniego stanu.

Pozostałymi korzyściami są: stała wartość zamrożonych środków finansowych, odciążenie umysłu, stabilność procesu, dostępność produktów pod zamówienia, przewidywalność procesów, redukcja ilości kilometrów i czasu spędzanego na uzupełnianie zapasów.