Zapasy

Zapasem nazywane są wszystkie towary, surowce, produkcja w toku, części do montażu lub gotowe wyroby, które są składowane przez dowolny okres w zakładzie lub poza nim.

Do zwiększenia zapasów prowadzi nadprodukcja. W filozofii Lean, czyli systemie szczupłego zarządzania, wszystkie marnotrawstwa są powiązane między sobą i potrzebują systemowego podejścia, aby wyeliminować je wszystkie. Zapas może powstawać nawet w formie półproduktów, które znajdują się w toku i są magazynowane pomiędzy stanowiskami i procesami wytwarzania produktu. Za stan idealny uważa się przepływ jednej sztuki bez generowania zbędnych zapasów.

Jaki są przyczyny powstania zapasów?

Istnieje kilka głównych przyczyn powstania zapasów:

  • Proces poprzedni jest szybszy od następnego,
  • Produkcja długich serii,
  • Złe rozmieszczenie maszyn,
  • Produkcja na zapas,
  • Przeszkody w przepływie materiałów,
  • Długi czas przezbrojenia maszyn,
  • Wadliwe części,
  • Akceptacja zapasów jako normy.

Eliminacja zapasów

Niestety zapasy często stają się sposobem na ukrycie złych wyników finansowych i w takim przypadku nie możemy ocenić aktualny stan sprawy, dlatego zapasy trzeba eliminować tak samo, jak inne marnotrawstwa w przedsiębiorstwie. W jaki sposób możemy wyeliminować zbędne zapasy:

  • Poziomowanie produkcji,
  • Szybkie przezbrojenia,
  • Regulacja przepływu produkcji,
  • Ustawienie sprzętu i maszyn w zależności od wymagań całego procesu, a nie poszczególnych operacji,
  • Wykorzystanie metody Kanban, produkcja ciągniona.

Add Comment